Bel ons: 088 22 00 888

Samen onderzoeken

Osteoporose en wervelbreuken komen steeds vaker voor bij vrouwen. Deze (acute) problemen in de wervelkolom veroorzaken verminderde longcapaciteit en (rug)pijn en beperken de mobiliteit van deze groep vrouwen enorm. Daarnaast is het val- en breukrisico groot en is er een verhoogde kans op overlijden. Daarom onderzoekt het Maastricht UMC+ de (kosten)effectiviteit van een dynamische brace voor symptomatische osteoporotische wervelfracturen. Samen met onder andere het VieCuri, het Máxima Medisch Centrum en het Catharina Ziekenhuis nemen wij hieraan deel.

Een dynamische brace

We onderzoeken postmenopauzale vrouwen en vrouwen met een eerste of tweede stabiele symptomatische wervelfractuur (< 6 weken). Op dit moment weten we nog niet wat de optimale behandeling is voor patiënten met een ruggenwervelbreuk door botontkalking. Een dynamische brace (ofwel korset) kan een oplossing zijn. Zo’n flexibel, afneembaar korset stimuleert het lichaam om tijdens het zitten, staan en lopen een rechtere houding aan te nemen. Bij osteoporose is het namelijk heel belangrijk dat de houding gecorrigeerd wordt; het bovenlichaam moet rechtop blijven en sagittaal gestabiliseerd worden. Door de verbeterde houding zouden patiënten een betere kwaliteit van leven, met minder pijn en minder risico op vallen, kunnen hebben. 
 
In het onderzoek wordt gebruikgemaakt van de Spinova Osteo® brace. Deze brace is ontwikkeld door Bauerfeind; één van onze vertrouwde leveranciers. De dynamische brace biedt optimale steun bij wervelinzakking of een compressiefractuur. 

Spinova Osteo korset

Minder pijn

“Voor dit onderzoek leverde ik begin februari de eerste brace aan een vrouw met een osteoporotische inzakkingsfractuur. Ze had enorm veel pijnklachten en was hiervoor afhankelijk van medicatie. Het dragen van de dynamische brace lijkt een positief effect te hebben op de pijn. Daarnaast hebben we als doel om de loopgang, balans en fysieke activiteit van mevrouw te verbeteren en kijken we welk effect de brace hierop heeft.”

 

Orthopedisch technoloog en zorgconsulent Dennis Bouckaert

Dennis Bouckaert

Meer weten over dit onderzoek naar osteoporose?

Neem dan contact met ons op via (088) 2200 888 of info@heckert-vanlierop.nl.

Deze blogs zijn mogelijk
ook interessant voor jou