Bel ons: 088 22 00 888

Uiteraard gaat dit niet zonder slag of stoot. Elise is sterk en soepel maar ze  heeft wél korte achillespezen en instabiliteit van haar enkelgewricht. Dit maakt haar instabiel wanneer ze op één been staat, geeft pijn en veroorzaakt regelmatig blessures. Tijdens wedstrijden is het gebruik van tape geen enkel probleem. Dat mag je altijd gebruiken, maar daar kan Elise helaas niet goed tegen.

Vandaar dat Elise bij Heckert & van Lierop terechtkwam. Irene en Elise keken samen naar de mogelijkheden. Wat wil Elise? Wat kan Elise nu niet?

Als eerste moesten we iets hebben wat haar steun zou geven maar niet mocht hinderen bij snel wegdraaien of goede trappen kunnen zetten. Daarnaast mochten er geen harde delen gebruikt worden. Vanwege het lichamelijk contact mag je namelijk niets ‘hards’ aan je voeten hebben. Dat wil je je tegenstanders niet aandoen en het mag tijdens officiële wedstrijden niet gedragen worden. Tevens wordt de sport zonder schoeisel uitgeoefend, dus de orthese moet goed op zijn plaats blijven zonder fitting of bescherming van een schoen. En de voet van Elise is klein, het is geen volwassen maat. Een uitdaging, maar zowel Heckert&vanLierop als deze topsportster houden van uitdagingen.


We hebben diverse mogelijkheden bekeken en hebben uiteindelijk een elastische kous zonder plastic belijningen of harde plaatjes gevonden. Om deze stevige kous zitten niet-elastische straps die de ongewenste kanteling in het enkelgewricht beperkt. Hoe strakker Elise deze vastmaakt, hoe meer beperking. Dan heeft ze meer steun, maar ook iets minder bewegingsvrijheid. Het fijne is dat Elise dit kan afstellen naar behoefte. En per wedstrijd kan bekijken of ze juist meer steun of liever meer bewegingsvrijheid wil.

Sporten gaat nu top. De jonge karateka kan weer zorgeloos en vooral pijnloos haar geliefde sport beoefenen. En Elise trapt genoeg prijzen binnen! Maar meedoen aan een toernooi of welke andere karatewedstrijd dan ook, betekent voor de ouders van Elise een aardige voorbereiding. Mama Manon vertelde ons daar het volgende over …

‘Als Elise met een karatewedstrijd wil meedoen, moet ik bij de inschrijving melden dat ze een enkelbrace draagt. Prima. Vervolgens moet ik een uitgebreide beschrijving in het Engels met foto van de brace overleggen inclusief een medische verklaring. Haar Sensei, de trainer, moet dit indienen. Daarmee is het nog niet klaar. Want op de dag van de wedstrijd, een uurtje ervoor, moet de wedstrijdarts de brace eerst nog goedkeuren. In het ergste geval mag Elise dan niet starten. Deze enkelbrace voor Elise is nog niet zo bekend, dus iedere keer is het opnieuw spannend of ze mag meedoen. Vooral voor Elise zelf uiteraard. Ze valt er op een minder plezierige manier door op. Andere kinderen vragen ook steevast wat ze heeft. Waarom zij gekeurd moet worden.

Verhaal gaat verder onder de foto’s

Ik ben ermee bezig om de brace te laten goedkeuren door de Karatebond. Dat scheelt al veel “gedoe”. Daarnaast zou het fijn zijn als er bij deze brace een Engelse beschrijving en medische verklaring kan komen. Met een officieel logo van de behandelaar bijvoorbeeld. Dat maakt het rond wedstrijden gemakkelijker en niet zo onzeker. Je hebt dan een officieel ‘bracebewijs’ dat je kunt overhandigen als vrijwaring.’

Dit lijkt ons bij Heckert & van Lierop ook een goede aanvulling. Dan kan Elise echt zorgeloos aan haar karatewedstrijden meedoen en zonder problemen haar geheime wapen inzetten. Wat dat is? ‘Mijn favoriete trap is de Mawashi Geri Jodan. Dat is een hoge trap naar het hoofd. Die kan ik heel goed.’

Misschien zien we Elise nog wel eens op de Olympische Spelen. Als het aan deze jonge karateka ligt, gaat dat zeker gebeuren!

Deze blogs zijn mogelijk
ook interessant voor jou