Bel ons: 088 22 00 888

Paralympisch atlete baanwielrennen

We spreken Caroline na een intensieve trainingssessie op de wielerbaan van Omnisport in Apeldoorn. Hier bereidt ze zich voor op het NK Teamsprint. Als paralympisch atlete baanwielrennen heeft ze een ongekende drive. Mede daardoor traint ze sinds 2022 ook mee met het olympisch talententeam.

Volwaardige renner

“Zowel mentaal als fysiek voel ik me goed. Er heerst hier een geweldig teamgevoel, waardoor we het beste in elkaar naar boven halen. Ik voel me een volwaardige renner en daag mezelf elke keer weer uit om mijn grenzen te verleggen. Mijn ‘beperking’, de verlamming in mijn onderbeen, staat me niet in de weg. Sterker nog, mijn nieuwste sportorthese geeft me enorm veel vertrouwen”, vertelt Caroline.

Baanwielrenner Caroline Groot

Unieke band

Caroline heeft al jaren een goede band met haar orthesebouwer (orthopedisch technoloog) Willem Wesenbeek van Orthopedie Techniek Heiloo. Samen met Leonie, van Heckert & van Lierop, heeft hij Caroline’s laatste fietsorthese gemaakt.

“Het unieke aan Caroline’s sportorthese is dat we een fietsschoen én een orthese hebben samengevoegd. Op deze manier hebben we een superlichte, aerodynamische fietsorthese die ervoor zorgt dat ze haar krachten zo goed mogelijk kan gebruiken. De vorm van de orthese, in combinatie met de positie van de voet, zijn het resultaat van een lange zoektocht naar de beste oplossing. Dat Caroline zo tevreden is over haar sportorthese en de resultaten die ze ermee haalt, ligt voor een groot gedeelte bij haarzelf. Want door haar positieve houding en opbouwende reacties, kunnen we blijven verbeteren”.

Willem Wesenbeek orthopedisch technoloog

De orthese

Hieronder vertelt orthopedisch technicus Leonie Vader je meer over de twee orthesen van Caroline. Er zijn namelijk verschillende materialen en technieken gebruikt voor de dagelijkse orthese en voor de sportorthese tijdens het baanwielrennen.

Twee orthesen

Enkel-voetorthese met scharnier

“Caroline draagt haar gewone enkel-voetorthese elke dag. Deze orthese, ook wel brace genoemd, geeft flexibiliteit en steun. Het scharnier zorgt voor een natuurlijke beweging van de enkel, terwijl de stevigheid van de brace de nodige stabiliteit biedt om vlot te bewegen. Ideaal voor dagelijkse activiteiten. Caroline draagt deze orthese in al haar ‘gewone’ schoenen.”

Sportorthese zonder scharnier

“Tijdens het sporten draagt Caroline haar sportorthese om ervoor te zorgen dat haar voet in de juiste stand blijft. Zo kan ze haar krachten goed overbrengen op de pedalen. We hebben gekozen voor Prepreg Carbon, een soort koolstof. Van dit materiaal worden ook Formule 1 auto’s gemaakt. Met prepreg kunnen we een enorm sterk product maken én flexibiliteit toevoegen waar dat nodig is. Een sterke, flexibile én comfortabele combinatie. Perfect voor Caroline’s topprestaties als paralympisch atlete!”

Internationale aandacht

“Het is leuk om te horen dat baanwielrenners uit andere landen geïnteresseerd zijn in mijn sportorthese. Daardoor realiseer ik me dat het een uniek hulpmiddel is dat bijdraagt aan mijn prestaties. Het is een investering die elke cent waard is. Ik ben erg benieuwd welke prestaties ik er volgend jaar mee ga neerzetten,” vertelt Caroline.

Paralympisch atlete Caroline Groot

Steun een kampioen

Caroline’s sportorthese is kostbaar. Helaas ben je hiervoor niet verzekerd.
“Het is geweldig om Caroline te helpen bij haar weg naar de top. Wij gunnen haar een sponsor die haar ook steunt. Hoe mooi zou het zijn om deel uit te maken van haar reis naar de Paralympische Spelen in Parijs 2024? De kans is groot dat Caroline hierbij is,” aldus Willem.
“We volgen haar op de voet en duimen voor haar succes,” vertelt Leonie met een glimlach.

Meer weten?

Met de Paralympische Spelen in het vooruitzicht, is Caroline hard aan het werk om Nederland trots te maken. Blijf haar volgen via @carolinegroot1.

Wil je meer weten over orthesen? Laat je inspireren op onze socials @Heckertenvanlierop of  @deorthesebouwers.

Liever telefonisch contact?
Bel dan met Heckert & van Lierop via 088 22 00 888  of Orthopedie Techniek Heiloo via 072 533 58 62.

Deze blogs zijn mogelijk
ook interessant voor jou