Bel ons: 088 22 00 888

Artrose is een vorm van reuma waarbij het kraakbeen in het gewricht dunner, zachter en brokkelig wordt. Dit zorgt voor vervormingen van het bot. Bovendien zijn de gewrichten minder beweeglijk, ontstaan er snel ontstekingen of raken zenuwen bekneld. Dat alles veroorzaakt pijn, gevoelsstoornissen en krachtsverlies. Artrose is (nog) niet te genezen, maar gelukkig zijn er wel middelen om de symptomen te verminderen. Medicijnen en oefeningen bijvoorbeeld. Maar er is meer!

Continu pijn
Enkele jaren geleden kreeg mevrouw Van Kuijk beginnende artrose. Dat verergerde in snel tempo en vooral aan haar rechterduim ontstond ernstige artrose. De kleinste beweging doet dan al pijn. Want door zijn speciale positie gebruiken we de duim voor bijna elke activiteit. Daarom ook is een beperkt duimgewricht een ernstige handicap in het dagelijkse leven. Mevrouw Van Kuijk kreeg medicijnen tegen de pijn voorgeschreven. ‘Het hielp niet veel. Ik had continu pijn. Zelfs een injectie met corticosteroïden hielp niet. Bovendien raakte ik door de pijn en het krachtverlies de grip in mijn hand kwijt. Ik kon zomaar iets laten vallen. Dat kan gevaarlijk zijn. Bij het afgieten van de aardappels kon ik het deksel niet meer tegenhouden. Steeds meer kleine dingen in het dagelijkse leven kostten heel veel moeite of lukten simpelweg niet meer. De dop van een pak melk opendraaien, aardappelen schillen, de knopen van mijn blouse vastmaken, strijken … Zelfs van het lopen met een rollator raakte ik onzeker. Het vasthouden van de handvaten en het inknijpen van de rem kostte me namelijk steeds meer moeite. Je wordt wel vindingrijk. Ik zocht hulpmiddeltjes voor dingen die ik niet meer kon. Zo gebruikte ik een notenkraker om een pak melk open te draaien.’

 

Duimorthese verlicht pijn en geeft steun
Mevrouw Van Kuijk kwam uiteindelijk bij Heckert & van Lierop en kreeg een siliconen duimorthese aangemeten. Een duimorthese immobiliseert het gewricht. Het verlicht daardoor de pijn, geeft meer stabiliteit en zorgt voor een verbeterde grijp- en handfunctie. Mevrouw Van Kuijk is er bijzonder blij mee. ‘De orthese zorgt ervoor dat ik nog minder pijn heb, maar geeft me vooral steun in het doen van alledaagse dingen. Mijn duimorthese draag ik dan ook iedere dag. Ik kan niet meer zonder. Het geeft me steun en daardoor voel ik me veel zekerder.’

Sieraad tegen de pijn
Behalve een duimorthese heeft mevrouw Van Kuijk ook een ander bijzonder hulpmiddel tegen de pijn: silversplints. Dit zijn orthesen die de gewrichten van vingers corrigeren en ondersteunen. Ze houden ook ongewenste bewegingen tegen, waardoor de klachten hopelijk niet verergeren. Deze ringen zijn gemaakt van zilver. Daardoor zijn ze duurzaam, gaan jarenlang mee en kunnen exact op maat worden gemaakt, omdat dit metaal goed te bewerken is. Zilver is bovendien een hygiënisch en hypoallergeen materiaal, waardoor huidirritatie in de meeste gevallen wordt voorkomen.

‘Ik kreeg allereerst een ring voor mijn linker wijsvinger. Ik vond het wel apart, maar de ring hielp echt! Ik had minder pijn in mijn vinger. Sinds kort heb ik voor twee vingers van mijn rechterhand splints aangemeten gekregen. Ik ben er zo blij mee! Ze vallen natuurlijk wel op. Een duimorthese ziet er voor de meeste mensen “gewoon” uit. Deze ringen zijn bijzonder. Mensen zeggen regelmatig: “Wat heb jij mooie ringen om!” Dan leg ik hen uit dat ik ze niet voor de sier draag, maar dat het pure noodzaak is. Maar fraai zijn ze wel. Een sieraad dat mij helpt tegen de pijn. De ringen en mijn duimorthese zorgen ervoor dat ik voor een groot deel kan meedraaien in het dagelijkse leven. Dat ik zonder te veel zorgen met mijn rollator een wandelingetje kan maken. Ik ben er echt heel blij mee!’

Uitleg artrose:

Heb jij klachten aan jouw pols, hand of vingers? Lees dan meer over de oplossingen die er zijn of neem contact met ons op via (088) 2200888. Wij kijken graag met je mee.

Deze blogs zijn mogelijk
ook interessant voor jou