Terugblik Prothesegebruikersdag en Run-clinic
Zaterdag 19 oktober organiseerden wij voor de zevende keer een Prothesegebruikersdag. Deze keer met een iets andere insteek; een...
Hoe ontstaan spataderen?
In ons lichaam wordt bloed vervoerd via onze bloedvaten. Slagaders en aders. De slagaders (arterieel stelsel) vervoeren zuurstofrijk bloed van het hart naar de verschillende organen. De afvoerende aders (veneus stelsel) vervoeren zuurstofarm bloed terug van het weefsel naar het hart.
De aderen in de benen moeten het bloed tegen de zwaartekracht in omhoog pompen. De kleppen in de aderen functioneren als terugslagkleppen en voorkomen dat het bloed terugstroomt naar beneden. Sluiten deze kleppen niet goed meer, stroom het bloed terug en verzamelt zich in de onderste delen van de benen. Er is dan sprake van zogenaamde “veneuze insufficiëntie” oftewel een slecht werkend vatenstelsel.
De wand van de ader is niet bestand tegen de hogere druk en zet uit. Het gevolg is dat de kleppen nog minder goed gaan sluiten dan voorheen. Gevolg? Kleine, uitgezette adertjes, die goed zichtbaar zijn net onder de huid. Of juist grote blauwachtige spataderen die over uw benen kronkelen.
Symptomen
Deze vorm van vaatproblemen begint onschuldig. De eerste symtomen kunnen zware, pijnlijke en gezwollen enkels zijn. Wanneer spataderen talrijk en omvangrijk genoeg zijn ontstaan er klachten. Meestal ontstaat een moe, loom en zwaar gevoel in de benen. Ook kan vochtophoping rond de enkels ontstaan.
Wanneer de bloedafvoer omvangrijk gestoord raakt neemt de vocht ophoping in het been toe en kunnen er andere klachten zoals eczeem, kleurverandering van de huid ontstaan. Men moet dan oppassen voor een open been (wond), aderontsteking of zelfs trombose.
Tips
Het is goed om al bij de eerste symptomen van erger te voorkomen. Wij geven u daar enkele tips voor:
Vragen en advies
Als u na het lezen van dit blog nog vragen heeft, maak dan gerust een afspraak met ons. Wij verduidelijken het een en ander graag voor u. Of helpen u met het maken van keuzes of het aanmeten van een steunkous.
Zorgconsulent Monique Vrijman