Bel ons: 088 22 00 888

Jan Daams (59), werkzaam bij een bouwbedrijf, is op zijn vrije dag onderweg met zijn oldtimer brommer als plotseling vanaf een parkeerplaats een auto komt aanrijden. De chauffeur ziet Daams over het hoofd en rijdt hem vol aan. Slechts een enkel schrammetje … op zijn voet na. Deze zit dusdanig bekneld tussen brommer en autobumper dat zijn voorvoet volledig is vernield.

Zes maanden op bed
Dat was zeven maanden geleden. Ruim vijf maanden heeft Jan Daams in het ziekenhuis en thuis op bed doorgebracht. Zijn voorvoet was geamputeerd en de rest van zijn voet, mocht hij niet belasten. Daar kwam bij dat de nodige huidtransplantatie niet aansloeg. De voet moest door rust uit zichzelf genezen. Dat lukte! ‘Na een kleine zes maanden kon ik mijn voet weer belasten’, vertelt Daams. ‘Maar ondertussen had ik ook een zogenaamde spitsstand ontwikkeld. Als gevolg van de amputatie en het vele liggen, waren mijn kuitspieren verkort en de spieren aan de voorkant van mijn been sterk verminderd. Daardoor stond mijn voet te veel naar beneden gekanteld en was ik mijn evenwicht kwijt. Lopen was er niet bij. Ik had echt een hulpmiddel nodig.’

Toen meneer bij ons op het spreekuur kwam, zijn we gaan zoeken naar welke van onze orthopedische hulpmiddelen, de beste oplossing voor hem was. Wij bedachten een speciale orthese, waarin we twee van onze nieuwste werkplaatstechnieken combineerden. We ontwikkelden een maatwerk liner om de stomp aan de voorzijde te beschermen tegen overdruk en om wondjes te voorkomen. Vervolgens maakten we een prepreg enkel-voetorthese (EVO) om voet en enkel te stabiliseren en de spierwerking te ondersteunen. In de EVO verwerkten we een veer die de knie naar achteren trekt en daardoor de kuitspieren op de nodige spanning brengt. Door gebruik te maken van prepreg (een licht en sterk materiaal dat ook bij bijvoorbeeld Formule 1 wagens wordt gebruikt) geeft de EVO extra energie mee bij het lopen.


Jan Daams was direct blij met zijn orthese, zo vertrouwde hij ons toe. ‘Het zat zo goed, ik dacht direct weg te kunnen lopen. Dat viel tegen. Natuurlijk moest ik nog revalideren, opnieuw leren lopen met dit hulpmiddel. Na een enkele dag merkte ik dat de orthese toch niet werkte. Er zat nog een wondje en de huid was erg gevoelig waardoor ik mijn voet kapot liep. De liner was toch niet de oplossing. Mijn behandelaars gingen met dit gegeven aan de slag. De liner hebben ze vervangen door een soort tweede bovenkant van een schoen. Nu zit het geheel als gegoten. Ik loop nog wel met krukken, maar op termijn hoop ik zonder te kunnen. Of ik nog terug de bouw in kan? Dat valt nog te bezien. Het beklimmen van een ladder of steiger zal een hele uitdaging worden. Maar ik werk er voluit aan om weer aan de slag te kunnen.’

Als de klant tevreden is, zijn wij het ook. Het is mooi om de mogelijkheden te hebben om voor iemand het meest optimale orthopedische hulpmiddel te ontwikkelen met de technieken die tot je beschikking staan.

Nard, Rudi & Leonie

Deze blogs zijn mogelijk
ook interessant voor jou