Bel ons: 088 22 00 888

Twaalf jaar geleden ging de toen bijna 35-jarige Niels Bagchus onfortuinlijk met zijn motor onderuit en kwam onder de vangrail terecht. Vooral zijn rechterbeen was zwaar getraumatiseerd. Acht keer werd hij geopereerd. Steeds opnieuw werd weefsel uit zijn been gehaald; de pijn bleef groot. De uiteindelijke keuze voor amputatie was ingrijpend. Het alternatief, blijvende pijn en een kleine kans op enigszins normaal functioneren, uitzichtloos.

Na de amputatie kwam Niels bij een revalidatiecentrum terecht waar hem een prothese werd aangemeten. De prothese gaf veel ongemak en pijn. Hij paste niet goed. ‘Volgens de behandelaar zou de koker gewoon moeten passen. Hij wist waar hij het over had. Als ik een andere mening was toegedaan, had ik – om het maar zwart-wit te zeggen – pech.’

Tijdens een informatiedag van KorterMaarKrachtig in Utrecht (een organisatie die de belangen behartigt van mensen die een prothese hebben of een amputatie moeten ondergaan) kwam Niels in contact met een instrumentmaker die aangaf dat er echt meer mogelijk was. ‘Met die wetenschap ben ik op zoek gegaan naar een behandelaar bij mij in de buurt. Zo kwam ik bij Heckert & van Lierop terecht. Het eerste gesprek gaf direct vertrouwen. Eindelijk werd ik gehoord! De behandelaar luisterde naar mijn verhaal en mijn ervaringen. Hij vroeg naar mijn verwachtingen en wat ik graag weer zou willen doen.’

‘De eerste proefkoker paste niet goed. De tweede ook niet. Het was voor mij een openbaring dat mijn behandelaar bij Heckert & van Lierop net zolang bleef schaven aan de proefkoker totdat deze wel goed was. Hij nam mijn ondervingen serieus en ging daarmee steeds opnieuw aan de slag. Uiteindelijk kreeg ik mijn definitieve, goed passende prothese. Ik kon zelfs weer snowboarden!’

‘De eerste proefkoker paste niet goed. De tweede ook niet. Het was voor mij een openbaring dat mijn behandelaar bij Heckert & van Lierop net zolang bleef schaven aan de proefkoker totdat deze wel goed was. Hij nam mijn ondervingen serieus en ging daarmee steeds opnieuw aan de slag. Uiteindelijk kreeg ik mijn definitieve, goed passende prothese. Ik kon zelfs weer snowboarden!’

Opnieuw beginnen

De euforie van goed functioneren duurde niet lang. Na een val op zijn stomp kreeg Niels een zeer ernstige vorm van dystrofie. Dit is een abnormaal sterke reactie van het lichaam op een letsel of operatie. De optredende pijn staat vaak niet in verhouding tot de ernst van het letsel. Twee jaar lang kon Niels niet lopen. Daarna klopte hij opnieuw bij Heckert & van Lierop aan. ‘Ik moest van vooraf aan beginnen. Maar inmiddels heb ik mijn definitieve prothese aangemeten gekregen. Ik kan weer veel doen van wat ik gewend was. Een goede prothese maakt het verschil tussen je leven in een rolstoel door te brengen of “gewoon” te kunnen lopen!’

Lopen met prothese Niels

Deze blogs zijn mogelijk
ook interessant voor jou