Bel ons: 088 22 00 888

Plagen

De spalk, of brace, is voor Wouter een uitkomst: ‘Die spalk draag ik altijd. Het is niet heel erg noodzakelijk in mijn geval, maar met de spalk heb ik extra steun en kan ik mijn voet beter afwikkelen bij het lopen.’ Wouter vindt het ook niet erg om de spalk te dragen. ‘Ik ben er eigenlijk nooit mee geplaagd. Maar toen ik in groep 8 en brugklas zat, had ik er wel meer moeite mee. Toen vroeg ik me regelmatig af waarom mij dit moest overkomen. Die periode ging gelukkig snel weer voorbij. Ik zei tegen mijzelf ‘het is nu eenmaal zo en het kan veel erger’. In het CP-elftal zijn er bijvoorbeeld ook jongens die veel meer last hebben van CP dan dat ik heb.’

Oranje elftal

Tijdens een bedrijfsvollybaltoernooi van Wouters vader sprak zijn vader iemand die over het CP-elftal vertelde. ‘Mijn vader heeft mij direct voor een talentendag opgegeven. Ik was toen 11. Ik heb die dag wel meegedaan, maar was nog te jong om in het elftal tot 15 jaar geselecteerd te kunnen worden. Maar twee jaar later was ik wel oud. En nu speel ik inmiddels in het CP-team tot 18 jaar!’

De spelers van het Nederlands CP-voetbalteam spelen voetbal bij een reguliere club. Daarnaast trainen ze mee met het oranje team. CP-voetbal is een sport die alleen internationaal (Europees- en Wereldkampioenschap) wordt beoefend. Je speelt zeven tegen zeven op een kleiner voetbalveld (75m x 55m). Het doel is ook kleiner (5m x 2m). De officiële voetbalregels van de FIFA zijn leidend, maar een paar spelregels zijn aangepast. Zo bestaat er géén buitenspel en is er geen ingooi, maar inrol. Tot 2016 was CP-voetbal een paralympische sport. Het is daarna de licentie kwijtgeraakt omdat enkele landen niet volgens de regels met de gradatie van CP van spelers zijn omgegaan. De internationale CP-voetbal bond (IFCPF) is druk bezig om CP-voetbal weer op het schema te krijgen voor de Spelen van 2024.

‘CP-voetbal vind ik eigenlijk leuker dan regulier voetbal’, bekent Wouter. Daarnaast helpt het spelen in dit team Wouter ook mentaal. ‘Je speelt met jongens die dezelfde soort beperking hebben als ik. Je kunt met elkaar over CP praten.’

Sportspalk gesponsord

Bij Heckert & van Lierop vinden we het altijd geweldig om te zien dat jonge mensen, zoals Wouter, een positieve draai geven aan hun beperking. En dat zij met een door ons aangemeten hulpmiddel zoveel meer kunnen. Zich zekerder voelen en in sommige gevallen vrijwel alles kunnen doen. Daarom hebben wij Wouter ook gesponsord door het aanmeten van een speciale sportspalk, want deze worden niet vergoed. Een sportspalk is vervaardigd van kunststof en veel soepeler dan een gewone spalk. Wouter zelf is enorm blij met de spalk. ‘Het draagt zoveel fijner en is veel flexibeler. Hij is perfect om mee te voetballen. Ik draag hem zeker tijdens het volgende interland tegen Engeland, waarvoor ik ben geselecteerd.’

Natuurlijk gaan wij Wouter op 27 en 28 juli volgen. Lees er alle over op de website van de KNVB. We zijn reuze benieuwd naar de uitslag!

Johan Bloks

Zorgconsulent en mede eigenaar Heckert & van Lierop

Deze blogs zijn mogelijk
ook interessant voor jou