Bel ons: 088 22 00 888

Toch zien we zoiets bij Heckert & van Lierop dagelijks: een klapvoet. De oorzaken van het niet meer kunnen optillen van de voet zijn heel verschillend. Soms is het tijdelijk, bijvoorbeeld als gevolg van een hernia, heupoperatie of verkeerde zithouding. Maar vaak is het blijvend, als gevolg van een neurologische aandoening, een spierziekte of een trauma.

Bij Heckert & van Lierop hebben we een scala aan mogelijkheden waardoor iemand met een klapvoet zijn voet tóch kan optillen wanneer hij wil. Daarmee is de kans op vallen en struikelen veel kleiner, waardoor het lopen veiliger is en minder energie kost.

Wat doet Heckert & van Lierop in zo’n geval?
Belangrijk is om te kijken hoeveel kracht er nog wel is en hoeveel niet meer. Zijn er nog andere spier(groepen) die krachtverlies hebben? Daarnaast is het belangrijk goed inzichtelijk te hebben wat iemand op een dag wil doen. Loopt iemand veel? Wat voor sporten wil iemand kunnen uitoefenen? Wat voor soort schoenen worden graag gedragen?

Welke hulpmiddelen heeft Heckert & van Lierop?
Er zijn echt heel veel mogelijkheden. Van een eenvoudig elastiek tot een meer stijve orthese. Hoe stijver, hoe meer steun, maar ook: hoe minder bewegingsruimte. Dus wat is voor een klant het prettigste? Hoeveel vakkennis en ervaring we bij Heckert & van Lierop ook hebben… die keuze ligt voor een groot deel bij de klant. Wij kunnen mogelijkheden aandragen en de voor- en nadelen schetsen. Maar de gewenste opbrengst in het dagelijks leven kan het beste worden aangegeven door de klant zelf.

Wat zijn de laatste ontwikkelingen?
Heckert & van Lierop is een bedrijf in beweging. De laatste ontwikkeling in aanbiedingsmogelijkheden bij ons zijn de laatste koolststoftechnieken als de Ankle 7 of Prepreg en de Bioness L300.
De Ankle 7 is een orthese die we geheel op maat maken en die een meer dynamisch verloop heeft. Zo is het neerkomen tijdens het lopen met de Ankle 7 geleidelijk én hij geeft een extra kracht mee tijdens de afzet. Deze mechanieken zien we ook in standaard orthesen, maar met een Ankle 7 kunnen we de pasvorm en de benodigde dynamiek beter afstellen. Dit doen we ook met Prepreg. Deze techniek ontwikkelen we steeds verder en heeft dezelfde dynamiek als de Ankle 7. Met Prepreg wordt de orthese alleen dunner en lichter.
De Bioness L300 is een kastje (op een kunststofband) dat we net onder de knie op het been vastmaken. Dit kastje geeft elektrische pulsjes door de huid waardoor de zenuw wordt geprikkeld. Als de zenuw wordt geprikkeld, krijgt de spier een signaal om de voet omhoog te trekken. Deze FES-techniek (Functional Electrical Stimulation) bestaat al wat langer, maar Heckert & van Lierop vindt de vernieuwde Bioness L300 pas echt zodanig werkzaam dat we het hulpmiddel ook aanbieden. We zijn daarom ook expertisecentrum in het zuiden van Nederland. Niet alle mensen met een klapvoet kunnen worden geholpen met een kastje. Dit hangt voornamelijk af van de oorzaak van het letsel.

Uitgebreide intake
Daarom wordt er in geval van een klapvoet een uitgebreide intake met een revalidatiearts en een van onze zorgconsulenten gedaan. Mocht iemand in aanmerking komen voor zo’n Bioness L300, kan er getest worden bij een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in FES. Wij werken daarvoor met een vast team. Mocht de persoon met de klapvoet de voordelen van dit hulpmiddel zien en zijn loopvrijheid  teruggevonden hebben, dan kan deze Bioness L300 worden aangeschaft. Mocht dit apparaatje niet de juiste aansturing kunnen geven, zal een orthese misschien toch meer loopcomfort en veiligheid bieden.

Deze blogs zijn mogelijk
ook interessant voor jou