Bel ons: 088 22 00 888

Hoe ik een prothese kreeg
Ruim drie jaar geleden kreeg ik op een vrij ongebruikelijke manier een prothese. Twee weken na mijn nier- en alvleeskliertransplantatie begon mijn linkervoet op te spelen. Bij controle bleek dat tijdens de operatie de toevoer van bloed naar mijn linkerbeen had stilgelegen. Daardoor was het bloed in mijn voet gaan stollen. Ik werd onmiddellijk gedotterd. Daardoor bleef een onvermijdelijke amputatie gelukkig beperkt tot mijn onderbeen. Gelukkig. Zo voelde het voor mij. Ik was zo ontzettend blij met mijn twee nieuwe organen dat de amputatie daarbij in het niet viel. Ik zag het een beetje als losgeld. En zo heb ik het ook verwerkt.

Desondanks kwam er veel op mij af. Vanuit het LUMC in Leiden werd ik overgebracht naar Eindhoven voor revalidatie en het aanmeten van een prothese. Artsen en fysiotherapeuten beloofden dat ik na een half jaar weer van alles zou kunnen door middel van dit orthopedische hulpmiddel. Maar dat was niet zo. Na zes maanden kon ik nog steeds niet traplopen, niet goed fietsen en aan sporten hoefde ik al helemaal niet te denken. Voor mijn gevoel kon ik niets …

Weer een actief leven
Ik keek rond op internet en zag zoveel mensen met een prothese die het actieve leven leidden dat ik ook wilde. Maar ik kwam niet verder. Totdat ik naar de Open Dag van Heckert & van Lierop ging. Dit was het! Rudi van Zutven werd mijn behandelaar. Hij is superenthousiast en enorm gedreven. Dat gaf mij zoveel energie en vertrouwen. Alle behandelaars bij Heckert & van Lierop zijn duidelijk in wat wel en niet kan. Ze werken met je samen naar datgene wat je wilt bereiken. Ze gaan voor het uiterste. En na vier maanden heb ik ook bereikt wat ik wenste door middel van mijn gepersonaliseerde orthopedische hulpmiddel. Ik kan doen wat ik wil: de actieve mens zijn die ik was voor mijn amputatie.

Rudi heeft voor mij een onderbeenprothese ontwikkeld met een flexibele voet voor zeer actieve gebruikers. Zo iemand als ik dus. Onlangs had ik een bijeenkomst met regionale wethouders van sport en gedeputeerde leefbaarheid en cultuur, Henry Swinkels, uit Noord-Brabant. Samen met hen zijn er die dag allerlei sporten bedreven die ook met een lichamelijke of verstandelijke beperking mogelijk zijn, waaronder o.a. golf en duiken. Geen enkel probleem meer voor mij.

Mijn advies
Wat ik heb geleerd, is dat je na een amputatie zelf ook goed moet rondkijken naar wat er is. Bekijk de website van Kort maar Krachtig, bezoek open dagen, kijk verder op internet en lees wat er te lezen valt over protheses. Neem je ideeën mee naar je behandelaar en vraag wat mogelijk is. Zoek verder als je denkt dat er voor jou meer in zit. Er zijn zoveel opties tegenwoordig. Ik ben er een voorbeeld van. Had ik mij er na een halfjaar bij neergelegd, had ik nooit mijn actieve leven weer kunnen oppakken, zo dankbaar!

Dit is het verhaal van Peter van Moorsel
Klant Heckert & van Lierop

Peter is geholpen door:

Rudi van Zutven 
Zorgconsulent

Wil je meer weten?
Neem gerust contact met ons op.

Zorgconsulent Rudi van Zutven

Deze blogs zijn mogelijk
ook interessant voor jou